"Den kykladiska byn - koncept för ett serviceorienterat lokalsamhälle" var Socklots LEADER-projekt för byautveckling åren 2011-2014 som finansierades bl.a. med bidrag från 'Europeiska jordbruksfonden för lantbygdsutveckling' och Kulturfonden.
Målsättningen med projektet var att fungera som en pådrivande kraft vid vidareutvecklingen av Socklot byacentrum. Projektet ville stöda ett lokalserviceorienterat synsätt för en nära framtid där privata aktörer allt mera tar över som serviceproducenter och kommunens roll övergår till finansiär och "samordnare" för dessa tjänster.
Själva namnet på projektet - den kykladiska byn - kommer från de små öarna i den grekiska arkipelagen där öborna insett att de själva måste producera den samhällsservice som behövs för att kunna bo kvar.
det stora behovet av barndagvård i byn, vettiga fritidssysselsättningar för byns unga och behovet av åtgärder för Samlingshuset, som vid det tillfället stått tomt i tre år.
Vid ett allmänt byamöte den 5 mars 2008 där 28 personer samlades, fattade man ett enhälligt beslut om att ge Socklot Samfälligheter r.f i uppdrag att skyndsamt igångsätta en utredning för att kartlägga vilka samhällsservicebehov som upplevs viktiga i byn och vilken roll Samlingshuset kan ha som centrum för olika byservicefunktioner.
Porjektledaren Cecilia Kiisk-Backman genomförde sedan personliga intervjuer av alla i byn över 13 år, som ville vara med. Sammanställning av intervjuerna skedde under sommaren 2009.
Resultatet blev en rapport med kartläggning av invånarnas behov av och önskemål om tjänster och aktiviteter i Socklot som presenterades för byns invånare vid Grisselöfesten år 2009 och projektsammanställningen skickades till byns alla hushåll.
Dessutom iordningsställde föräldrar till byns dagisbarn under en månads talko sommaren 2009 ett utrymme i Samlingshuset, som länge fungerade som gruppfamiljedaghem med 15 platser.
Klicka på bilden för att ladda ner och läsa rapporten "Huset mitt i byn"
Utgångspunkten för det nya projektet "den kykladiska byn" var alltså de behov och önskemål som invånarna uttryckt i rapporten "Huset mitt i byn". Det fanns en önskan om att projektet skulle få en fortsättning och några av dessa önskemål kunna förverkligas. Socklot UF ville som projektägare fungera som en pådrivande kraft, en ”katalysator” för utvecklingen av nya företag och tjänster i byn.
Aktion Österbotten
Kulturfonden
Ostro Center
Ellinore Design
Nykarleby Redovisningstjänst
Talkojobbare
Pälsfarmer:
Bris Invest Ab
Byöns pälsfarm Ab
Eriksson Fur Ab
Eriksson Kurt pälsfarm Ab
Eriksson Roger pälsfarm Ab
Nykarleby Mink Ab
Sandhagen Ab
Segervall Ulf pälsfarm Ab
Wikblad Gustav pälsfarm Ab
Wikblom Yngve pälsfarm Ab
Wingrens Dogsafaris Ab
Foto: ÖT/Jenny Björklund. På bilden Siv Blomqvist-Frostdahl och Annika Byggmästar.
Önskemålet om en cykelväg längs med Socklotvägen blev efter diskussioner till en motion som undertecknades av Socklots alla större föreningar och lästes upp i Nykarleby fullmäktige under juni mötet. Motionen har sedan dess sänts till ELY-centralen för kännedom. Dessutom inbjöds trafiksäkerhetsingenjör Kjell Lind från ELY-centralen till en guidad rundtur i Socklot 18.5.2012, och hade efter guidningen följande kommentarer:
Eftersom en cykelväg genom byn står högst på de flesta Socklotbors önskelista så är det viktigt att planer upprättas och finns färdiga att tillgå när staten förnyar anslagen för cykel- och lättrafikleder!
Från första början stod det klart att Socklot behöver fler bostäder, både för att locka nyinflyttare men också för ungdomar som behöver en första bostad eller seniorer som vill sälja sitt hus men inte flytta in till stan.
På hösten 2012 nämndes det att ett radhus är första prioritet, möjligen som bygge i egen (byns) regi. Diskussioner fördes med Nykarleby Bostäder men ledde ingenvart. I nästa steg skulle vi jobba för ett nytt daghem till Socklot. Båda dessa är verklighet idag!
I november 2013 tog R&R Frostdahl tillsammans med Pedebygg ett privat initiativ för att bygga två nya radhus i Socklot. Ansökan om bygglov gick rekordsnabbt och byggandet inleddes när tre av de sex lokalerna var reserverade. Idag är alla lokaler i Bostads Ab Nyvägen sålda och bebodda.
Projektets mål var hela tiden att jobba för skapandet av ett byacentrum med många olika aktiviteter som alla stöder varandra, och gör så att folk vill och kan bo kvar på landsbygden. Med många små steg skapar vi tillsammans vår kykladiska by!
Visionen är ett trivsamt byacentrum med olika helheter eller det så kallade multifunktionshuset – ett område som förutom dagis, förskola, skola och eftis samt boende för unga och gamla också inrymmer föreningslokaler, mötesrum, konferenser... Lunch/caféverksamhet för boende i de nya radhusen, övriga bybor, företagare och andra lunchgäster. Kontorslokaler och hjälp för egenföretagare och små företag. En plats för Socklotarkivet (gamla historiska dokument), utställningar, mötesplatser och annan kulturell verksamhet. En by som har något att erbjuda för alla!
I projektplanen var en av målsättningarna en bokningsportal/e-tjänst till hemsidan, där företagare och privatpersoner skulle kunna mötas på marknaden med utbud och efterfrågan på framför allt tjänster. Tanken var att tjänsten skulle fungera som ett annonstorg, där privatpersoner kunde lägga upp annonser med efterfrågan på t.ex. städtjänster, och företagen sen kunde välja att svara direkt på dessa annonser och ta kontakt med kunden. Företagen skulle på motsvarande sätt annonsera om sitt utbud/sina tjänster.
Den urspungliga idén visade sig bli dyr och komplicerad att genomföra, och en stor ekonomisk satsning kändes inte befogad, eftersom det också var osäkert i hur stor utsträckning marknadsplatsen skulle utnyttjas av användarna.
Förslaget omarbetades och landade i Företagarportalen, en tjänst på Socklots hemsida där företagen presenteras med en enkel hemsida samt kontaktuppgifter och länkar till egna företags- eller Facebooksidor.
Responsen på Företagarportalen har varit god, vid sökningar på Google rankas de enskilda företagssidorna högt, vilket gör företagens kontaktuppgifter enkla att hitta för kunderna.
Nykarleby stad tog initiativ till en första "byakväll" där kommunens alla byar kan träffas och utbyta åsikter och erfarenheten, med förhoppningen att göra det till ett återkommande evenemang. Stadssekreterare Tomas Knuts var initiativtagare och värd för kvällen och tog några bilder som ses i bildspelet nedan.
Kvällens talare var Tomas Knuts, stadsfullmäktiges ordförande Bo Kronqvist, Aktion Österbottens byaombudsman Karl-Gustav Byskata, Pedersöres projektledare Isabella Lund, Socklots projektledare Charlotta (Backman) Sundqvist och Pensalagruppen.
Roligt var det också att intresset för vårt Socklotprojekt var stort och många var intresserade av att höra mera! En första inbjudan kom från Pensala och sen dess har projektledaren Charlotta fått berätta om "Den kykladiska byn" många gånger.
Efter nyåret 2013 beställdes den efterlängtade skylten som ska hälsa alla välkomna till Socklot. "Gubbarna" i församlingens snickeri åtog sig gärna jobbet och utgående från några enkla skisser både utformade och tillverkade de skylten under vårvintern 2013. Skylten stod klar lagom till sommaren och efter att ha inhämtat markägarens lov förbereddes en plats strax invid Socklotkorsningen, på den gamla byvägen.
Design: Charlotta Sundqvist och Helge Hedman
Förverkligande: Nykarleby församlings snickeri
Markförberedelse: Roger Frostdahl och Rasmus Lindvall
Förankring av skylten: Lasse Storholm och Pelli Elenius (Ostro Center stod för materialet)
Planteringar: Stefan Backman
Täckbark/flis: Anna och Jonny Kronqvist
Tack till alla som på ett eller annat sätt hjälpt och hjälper till med skylten!
Här finns bilder från det intressanta besöket till Spikas Kvarn 30.10.2013! Gruppen fick ta del av den intressanta berättelsen om Kvarnens utveckling från fallfärdigt ruckel till idéverkstad för alternativa energiformer. Guidade gjorde Kvarnens eldsjäl Bengt Häggblom och projektledare Carola Wiik från folkhögskolan Kvarnen. I det andra bildspelet visas Kvarnens egna bilder från byggprocessen.
I "Huset mitt i byn" rapporten från 2009 fanns en del frågor som handlade om serviceutbud och -efterfrågan i Socklot.
Kanske kunde just du tänka dig ett företag som verkar inom något/några av dessa områden som efterfrågas?!
Näringscentralen Concordia tillhandahåller företagstjänster som riktar sig till personer som vill starta nya företag och till existerande företag som vill vidareutveckla sina produkter och tjänster. Mera info finns på Concordias hemsida eller kontakta Sanna Kankaanpää, sanna.kankaanpaa(at)concordia.jakobstad.fi, tel: 050 0160 908
Frågan om man kan tänka sig använda sitt hushållsavdrag på en byagårdskarl fick jämn respons;
93 personer svarade ja, 46 personer delvis ja. 100 personer svarade nej medan 13 personer svarade delvis nej. 21 personer var utan åsikt.
Följdfrågan till denna är vilka tjänster man skulle ha till en byagårdskarl och 78 personer visste genast att de har tjänster som de kan erbjuda en sådan. Exempel på sysslor som man ville anlita denna för:
158 personer är av den åsikten att man kan ha privat hemservice i Socklot, 51 personer svarade delvis ja.
109 personer skulle utnyttja en sådan service ifall de behöver den, 46 sade delvis ja.
147 personer är positiva till att privat hemservice skulle samarbeta med den kommunala hemservicen.
213 personer är för idén att någon privatperson kunde använda skolköket för matlagning till elever, dagvårdsbarn och pensionärer i Socklot, samt även ge möjlighet för lunchservering till resten av Socklotborna.
På följdfrågan var dock inte alla lika positiva till att själva köpa lunch, 64 personer har svarat ja medan 93 har svarat någon gång.
Mest positivt inställda till privat hemservice var åldersgruppen 30-49 år, medan den äldsta åldersgruppen var minst intresserad.