Välkommen till Socklot - byn i medvind!

Socklot är en av Nykarlebys växande byar med ett invånarantal på drygt 550 personer. Byn ligger längs landsväg 749 och är tack vare det idealiska läget nära havet, mellan städerna Nykarleby och Jakobstad, en dynamisk by som är attraktiv för unga barnfamiljer. I byn finns både daghem och skola (förskola - åk 6). 

Socklot by omnämns för första gången år 1424 och byn firar därmed snart sitt 600-års jubileum! Foto: Grisselören av Johanna Smeds. 

Aktuellt

Glasskiosken vid Grisselören drivs sommartid av Socklot Ungdomsförening. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Följ Socklot på Facebook!

Information

Har du någon information du gärna vill få med på Socklots hemsida? Info om evenemang, intressanta platser i byn eller vackra foton? Kontakta Charlotta - admin(at)socklot.fi. Gäller också Socklotföretag och föreningar som vill ha en kort presentation på hemsidan. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I Samlingshuset finns en karta uppsatt med tomter som får bebyggas i byn, i enlighet med planen för havsnära boende! Bekanta er gärna med kartan när ni har ärende till Samlingshuset. Vid intresse och förfrågningar om tomterna kan man kontakta Byarådet eller Roger Frostdahl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Böcker om Socklot eller skrivna av författare från Socklot

Socklot 600 år - Från medeltiden till svenska tidens slut

Socklot omnämns första gången i brev från Åbo år 1424. I boken skildrar Lars Smeds byn från att den uppstod på medeltiden till svenska tidens slut. Här beskrivs historien genom ortsnamn, jordbruk, fiske, soldattorp, skiften och hemmanen, markfynd och historiska dokument. Boken finns att köpa i Nykarleby Bokhandel. 

Vem bodde i huset? Gårdar och bybor i Socklot under 200 år

Boken handlar om gårdar som finns eller har funnits i Socklot från början av 1800-talet till år 2000 samt om människorna som bott i stugorna. Av Nils Smeds, Lars Smeds, Erik Smeds, Håkan Ahlnäs, Leif Sjöholm, Jan-Erik Segervall, Johan Frilund och Gustav Wikblad

Hur då sjuk?

Susann Gleisner fick själv diabetes typ 1 när hon var barn. Med berättelsen om Mimmi vill hon visa att livet ingalunda tar slut efter en diabetesdiagnos. En bok att läsa högt eller själv för 5–7-åringar, fantasifullt illustrerad av Margareta Sandin.

HÄLLGRUND 

63°38,5'N 22°25,3'E

Av fotoklubben Knäppisarna. Fotoklubben Knäppisarna besökte Hällgrund fem somrar i rad. Sammanlagt blev det 99 välanvända timmar vilka ligger till grund för boken. Boken finns att köpas på Gros i Vasa samt hos bokhandlarna i Nykarleby och Jakobstad. Boken går även att köpas direkt från fotoklubben.