Socklot - byn som har allt som behövs

Post date: 2015-feb-09 09:16:37

Prenumeranter av ÖT eller VBL har säkert inte missat artiklarna om Socklot i söndagens tidning (8.2.2015).

Vi har medvind i Socklot!

Följande texter och bilder är saxade från ÖT's hemsida.

Länk till artikeln (kräver inloggning): http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/53411/158144

Publicerad 7 februari kl 22:06 , uppdaterad 9 februari kl 08:44

Socklot bygger för nya bybor

Socklot är den enda byn i Nykarleby som växer och frodas. Bortsett från centrum, som vuxit allra mest, tappar de övriga byarna folk.

I Socklot har det under en lång räcka av år årligen byggts ett par nya småhus. De som bygger är unga Socklotbor, men också återvändare och inflyttare utan någon tidigare anknytning till byn, men i bästa barnafödarålder.

– Det är läget mellan städerna Nykarleby och Jakobstad som drar dem som vill bo på landet men ändå ha nära väg till både centrum och jobb, förklarar Socklotbon Robert Frostdahl det växande intresset för Socklot som boställe.

På 15 minuter är man i Jakobstad, fem minuter räcker bilresan till Nykarleby centrum.

I Socklot gjordes för några år sedan en omfattande byautredning som tydligt visade på ett intresse bland byborna att köpa, hyra eller bygga bostäder i byn.

– Det finns inte en ledig hyresbostad eller ett inflyttningsklart hus att köpa i byn, säger Robert Frostdahl, företagare i jordbyggnadsbranschen.

Till det kommunala radhuset intill skolan finns en ständig kö av hyresgäster. Det parhus som Tommy Sjöström byggde och som blev inflyttningsklart till lucia lockade utan någon påkostad marknadsföring sex familjer, av vilka två fick plats ?i parhuset.

– Det stora intresset överraskade, medger Sjöström, som tvingades backa fyra intresserade hyresgäster.

De få Socklothus som bjuds ut till försäljning säljs på nolltid. Suget efter bostäder gjorde att Robert Frostdahl i somras lyckades övertyga Petter Anderssén på Pedebygg Ab att förverkliga en radhuslänga med ägarlägenheter i byn. Redan innan bygget startade i höstas såldes tre av lägenheterna i Bostads Ab Nyvägen.

– Jag förstår inte varför ingen byggt radhus här tidigare, säger Petter Anderssén.

Också om halva längan, eller tre lägenheter ännu är osålda, räknar Anderssén med att sälja ut även dem och senast då de är inflyttningsklara till hösten.

Längan rymmer tre tvårummare på 57,5 kvadratmeter och tre trerummare på 79 kvadratmeter vardera. Till bostäderna byggs också varma garage och förrådsrum. De som hittills köpt in sig i radhuset är inte de kunder man först hade räknat med, investerare bland byns pälsfarmare.

– I samma veva som vi satte i gång med försäljningen kom svackan inom pälsnäringen som fick farmarna att hålla hårt i sin börs, säger Robert Frostdahl.

– Tack vare radhusprojektet i Socklot har vårt företag arbete under vintern – i ett marknadsläge som är mycket pressat för byggbranschen, säger byggaren Petter Anderssén.

Robert Frostdahl i sin tur tror att tillväxten för byn bara är i sin början och att de unga inflyttarna kommer att dra ännu fler nybyggare till Socklot.

Tack vare de goda framtidsutsikterna lyckades Socklotborna i stadsfullmäktige i rask takt trumma genom ett anslag på en miljon euro till ett nytt daghemsbygge. Det nya daghemmet har plats för 33 barn, tio platser fler än i dag, då de 22 dagisbarnen är uppdelade på två ställen, i skolbyggnaden och samlingshuset.

– Fler dagisplatser kommer att behövas, säger Siw Frostdahl-Blomqvist, ordförande för daghemmets planeringsgrupp.

Enligt ryktet kommer tio nya Socklotbarn att födas innan sommaren är till ända.

– Hösten är lång och sannolikt flyttar också nya barn in innan året är slut, säger Frostdahl-Blomqvist.

Bygget av det nya daghemmet startar i höst och är enligt Frostdahl-Blomqvist inflyttningsklart om ett år.

Text Britt Sund

Byn har allt som behövs

Lantliv på lagom pendelavstånd, nära till skola och daghem samt havet och torget på cykelavstånd. Detta avgjorde då Mika­ela och Mats Wickman köpte ett gammalt hus i Socklot för snart åtta år sedan.

Nyhetsbild
Zoom

Mikaela är uppvuxen i centrum och Mats i Monäs. Ingen av dem hade någon anknytning till Socklot då de sålde den första gemensamma bostaden i centrum för att i stället köpa ett äldre hus i Socklot.

Det var en husaffär som fick sin början i frisörsstolen där Mikaelas Socklotfrissa berättade att en annan av hennes kunder ville sälja sitt hus. Paret Wickman slog till direkt och Mikaelas dröm om ett gammalt hus på landet blev verklig.

– Vi funderade också på Monäs, men kom fram till att det ligger för avsides med tanke på våra jobb, säger Mikaela Wickman.

– Som tur var gjorde vi beslutet år 2007. Hade vi köpt vårt hus i dag hade huslånet varit betydligt större, säger Mats Wickman.

Han har under sin tid i byn sett hur efterfrågan på hus och bostäder bara vuxit de senaste åren.

Metallaren Mats pendlar i dag till jobbet på Optima i Jakobstad och kocken Mikaela till Jeppo, där hon är enhetschef i Mirkas fabriksrestaurang. Dottern Ella, sju år, går sitt första år i Socklot skola och sonen Aron, tre år, har plats i daghemmet.

– Den bästa skola som finns, säger Ella.

Inte en dag har familjen Wickman ångrat flytten till Socklot – tvärtom.

– Här får folk det att hända och bygemenskapen är god, i synnerhet kring skolan och daghemmet, säger Mikaela.

Behöver skolan ett skidspår, så vips finns flera snöskotrar och ännu fler föräldrar på plats för att på talko fixa spåret. Tack vare en enorm talkoinsats lyckades också småbarnsföräldrarna ställa samlingshuset i daghemsskick i väntan på det nya daghemmet.

Även om Mikaela inte känner ens hälften av Socklotborna, känner hon och resten av familjen sig hemma i byn.

Text Britt Sund