Föreningar‎ > ‎

Socklot UF


Den 21 december 1900 grundades Socklot Ungdoms- och Nykterhetsförening på anhållan av folkskolläraren M. W. Froste, som en filialavdelning till Malax Ungdomsförening! Denne Froste var en riktig eldsjäl och föreningsaktiviteten var livlig redan från början.

År 1909 invigdes det nya föreningshuset (nedan), som byggdes helt på talko av åtta av byns bönder!År 1916 intogs huset av ryska soldater, och ungdomarna fick inte sitt hus tillbaka förrän 1918 och då var lokalen illa åtgången. I byn föddes då tanken att ett nytt hus borde byggas för att göra mötena trivsammare. Den 11 februari 1928 beslöts det att ett nytt hus skulle byggas på den gamla platsen, och på husets avskedsfest 21 februari 1928 brann huset ner till grunden pga. ett skadat kaminrör. Föreningens sekreterare skrev då i årsberättelsen: "Och till allas både glädje och sorg nedbrann Socklot samlingshus den 21 febr. 1928"...!

Intresset för ett nybygge var stort och redan i oktober 1929 invigdes det nya ungdomshuset (nedan).I drygt 110 år har Socklot Ungdomsförening alltså ordnat program och festligheter i byn! Ofta har man samarbetat med sångkörer och musikföreningar och programmet därmed varit både omväxlande och underhållande. Många är också de bröllop och andra fester som hållits i Samlingslokalen, som nu främst fungerar som dagvård för byns barn och utrymme för ungdomarna.

(Källa: www.nykarlebyvyer.nu)


Styrelsen i Socklot UF består idag av:

Niclas Sandnabba, ordförande
Sofia Björkman
Siv Frostdahl
Camilla Berglund
Dan Jankens
Conny Wik
Joel Lindvall
Jimmy Holmberg (supp)
Jonas Kronqvist (supp)

Dessutom finns ett ungdomsråd med SUF's yngre medlemmar:

Jerker Snellman
Julia Byggmästar
Linda Hautanen
Julina Lindholm
Elin Wik


Comments