St Jacobs Capell

St Jacobs Capell vid Rijfas - långsamhetens projekt

I gödselutrymmet(!) under ett före detta fähus vid Rijfas överraskas man av att hitta ett litet kapell bakom olåsta bruna dörrar. Upphovsmannen till det spartanskt, men eftertänksamt inredda lilla kapellet är Håkan Ahlnäs.

Vid Rijfas, eller Ahlnäs hemman på Rijfsvägen, spelade man år 2007 in scener till den finlandssvenska filmen ”Colorado Avenue” efter Lars Sunds böcker. Efter att produktionsassistenterna tömt det gamla fähuset bestämde Håkan sig för att göra något nytt av utrymmena och fähuset och den gamla höladan förvandlades till konstgalleri för Håkans egna alster. Så föddes också den något udda tanken på ett galleri under golvet.

Under sommaren förde Håkan bort många lass med kompostjord ut gödselutrymmet, och i juli 2008 kunde kapellet invigas. Eftersom det var mitt i semestertider fick man inte tag på någon präst, utan Håkans hustru Görel höll i trådarna för invigningen. Sen dess har dock tre olika biskopar på besök uttalat sin välsignelse över kapellet.

Kapellets dörrar står öppna för alla som vill sätta sig ner en stund. Hit har också kommit bland annat hembygdsgrupper, skolbarn och dagisbarn på besök, och scouterna höll en stämningsfull kvällsandakt en sommarkväll.

Namnet St Jacobs Capell har naturligtvis bibliska anknytningar, Jesu bror hette Jakob, Jakobs himlastege känner vi till och namnet förekommer på många fler ställen i Bibeln. Samtidigt hyllas också gårdens kände kyrkobyggare Jacob Rijf.

St Jacobs Capell

För att läsa bildtexterna, klicka på bilden och öppna fotogalleriet i Google Foto.

Altartavlan är en rysk ikon från 1800-talet, och korset är gjort till Ewert Erikson Ahlnäs, en förstfödd son som dog vid tre års ålder.

Maria-staty skänkt till Capellet av Börje Svens.

Ängeln i St. Jacobs Capell, i gödselutrymmet under det gamla fähuset.

Reliefen av Jacob Rijf, Håkan Ahlnäs. Originalet är gjort av Finlands förste bildhuggare, Erik Cainberg.