Den kykladiska byn‎ > ‎Projektblogg‎ > ‎

Spikas kvarn - idéverkstad för förnybara energiformer

skickad 12 sep. 2012 01:14 av Socklot, Nykarleby
I fredags (7.9) deltog jag i ett mycket intressant seminarium i Kronoby, närmare bestämt på platsen för Spikas kvarn. Kvarnen är uppförd i början av 1900-talet men fick förfalla under den senare halvan av seklet, och jag tror inte många noterat den oansenliga lilla byggnaden nära ån. Detta ändrades när Kronoby folkhögsskola tog över och genom ett massivt investeringsprojekt renoverat den gamla kvarnen, för att göra den till en idé- och testverkstad för hållbar energi, något som folkhögskolan intresserat sig för en längre tid.
Vi fick en fascinerande guidning och inblick i arbetet av kvarnens eldsjäl Bengt, som själv gjort det mesta arbetet. Under resten av dagen följde intressanta diskussioner om möjligheterna för föreningar och byar att själva engagera sig i projekt för förnybara energiformer och alla de möjligheter, styrkor, problem och svagheter som hör därtill. Mera utförlig information om detta i nästa nummer av Socklotinfo!

För den som är intresserad finns här ett bildspel med foton från de olika byggfaserna vid kvarnen, från starten 2008 till idag.

Spikas Kvarn



Comments