Den kykladiska byn‎ > ‎Projektblogg‎ > ‎

Framtidens seniortjänster

skickad 4 dec. 2012 02:45 av Socklot, Nykarleby
Tisdagseftermiddagen 27.11 deltog jag i seminariet om framtidens seniortjänster, som samtidigt var ett avslutningsseminarium för Concordias VERA-projekt som avslutas i år.

Öppningsta
let av stadsdirektör Mikael Jakobsson var riktigt intressant - en tillbakablick på de ca tio år som gått sedan dessa frågor om kommunernas framtid och privatiseringen av tjänster började diskuteras, och tyvärr får vi konstatera att diskussionen inte kommit särskilt långt sedan dess... Fortfarande finns ett ideologiskt motstånd mot att ens försöka styra uppkomsten av olika privata marknader, med den tråkiga följden att etableringen av dessa och samarbetet mellan offentliga sektorn och privata/regionala aktörer fortfarande trampar i barnaskorna. Vi ska naturligtvis undvika att gå den väg Sverige gick, med stora multinationella bolag som tog över verksamheten med den följden att inga lokala/regionala aktörer fick plats. Vad man än tycker och anser om detta är det ett faktum att alla aktörer kommer att behövas för att klara av de framtida utmaningarna!

Servicesedlarna används nu allmänt, men i vår region saknas fortfarande ett formellt beslut att ta dessa i bruk. Med tanke på framtidens seniorer och hur effektiva sedlarna är för individens valfrihet borde detta diskuteras
betydligt mera än vad som görs just nu.

Nå, sen kunde tyvärr den talare som jag mest sett fram emot, Pia Vähäkangas - social och hälsovårdstjänster i framtiden - inte komma...sådär är det ju alltid. Resten av tiden pratade Pirjo Knif (t.f. chef för äldreomsorgen) och Sanna Hartman (branschchef Arbets- och näringsministeriet) och jag får nog ärligt säga att den diskussionen var inte så intressant - för mycket teori och för lite diskussion! Med tanke på att hela auditoriet i Campus Allegro var fullsatt till sista stol, så finns det ju uppenbart ett behov av att diskutera dessa frågor - det är bara synd att det aldrig riktigt blir av...

I pausen plockade jag på mig lite broschyrer om traktens utbud av tjänster för seniorer, alltid kan man ju få lite inspiration! Och efter kaffet uppträdde Alfred Backa, Österbottens äldsta 25-åring :)
På sitt sätt en intressant dag visst, men seminariet levde nog inte riktigt upp
till mina förväntningar (som vanligt då?) och några nya idéer kom knappast fram. Så det blir väl att fundera vidare på sitt eget håll.
Comments