Projektblogg

Påskvecka

skickad 26 mars 2013 05:16 av Socklot, Nykarleby

Det är visst inte så många arbetsdagar denna vecka men mycket som ska hinnas med! I helgen delade vi ut mars månads nummer av 'Socklotinfo', nu är det bara att vänta på att anmälningarna till festen ska droppa in :) Hoppas det kommer riktigt många Socklotbor så det blir en trevlig kväll!

Jag skulle också gärna höra vad folk tycker om planerna på att grunda bolaget Socklot Ab, för att få en fortsättning på utvecklingen i Socklot efter att projekttiden har gått ut. Vi vill ju inte gärna överge alla fina idéer som kommit fram under åren, och visst behövs det någon eller några som håller i trådarna och inte låter folk glömma vad vi vill göra i byn.

Förhoppningsvis är många intresserade av att diskutera fortsättningen, vad gäller formerna för bolaget är ju ingenting givet än så konstruktiva idéer behövs alltid! Men, enbart negativ kritik eller "hedee var äntå int ti naa"-uttryck brukar jag däremot inte bry mig om att lyssna speciellt noga på, bara så ni vet. Bättre att fokusera energin där den behövs och våga tro på att man faktiskt både kan och ska göra en skillnad! Byn behöver personer som har åsikter och vilja, samt inte minst TID att föra fram åsikterna i diskussioner. Ni vet, ni kan alltid ringa eller skriva till mig, för det är få saker jag uppskattar mera än ett konstruktivt samtal :)

Hälsningar, Charlotta

Att jobba hemifrån

skickad 28 feb. 2013 02:14 av Socklot, Nykarleby

Praktiskt och skönt, tror de flesta! I verkligheten är man ständigt på jobb, aldrig ledig och dessutom ser man allt som borde göras och skötas här hemma också... Denna vecka blev det kris i kalendern då dagmamman plötsligt blev sjukskriven och vem är det som får ta hand om barnet då tro - den som redan är hemma naturligtvis! Så värst mycket jobb blir ju inte gjort då. Februari månads 'Socklotinfo' är i alla fall klar nu, bara liiite försenat, och delas förhoppningsvis ut ännu denna vecka.
I tidningen finns förhandsinfo o
m Socklots vårfest som är under planering nu! Alla som ens är lite intresserade av att komma med, anmäl er så fort som möjligt! Det behövs en hel del namn på listan för att det alls ska bli någon fest och ju fler som kommer, desto förmånligare blir priset! Även barnen är välkomna med.
I mars kommer mera info men redan nu kan jag berätta att det blir förmodligen mat från Nykarleby Wärdshus, trevlig musik man kan dansa till (men ingen levande musik denna gång), program för barnen (så mamma och pappa får äta ifred!) och för underhållningen står ingen mindre än stå upp-komikern Alfred Backa! Har ni förslag och önskemål hinner de med än :-)

Det går bra att anmäla sig via e-post (chabackm@abo.fi, admin@socklot.fi), telefon (045 2608006) eller via Socklots facebooksida!

Framtidssemi 14.2 Jakobstad

skickad 19 feb. 2013 03:55 av Socklot, Nykarleby   [ uppdaterad 19 feb. 2013 03:57 ]

Jakobstadsregionens framtidsseminarium i Jakobstad, handlade främst om den nya generationens arbetsmarknad, eller det man brukar kalla "generation Y", den uppkopplade och egoistiska generationen!
Undrar vart jag ska räknas då, gissar nämligen att jag var yngst i salen och kände inte riktigt igen mig i allt prat om "oss gamlingar här", de som deltog hade barn mellan tonåren och vuxen ålder och många hade barnbarn också. Kanske gör det mig till en bra kompromiss med förmåga att se saker från två generationers synvinklar! :)

Två av talarna var Bo-Magnus Salenius som coachar chefer i alla positioner och Henrik Blomgren som möter morgondagens arbetstagare varje dag på Kungliga Tekniska Högskolan. Mycket intressant hade de att säga och ganska träffsäkert också, även om jag nog vill påstå att varje generation tror sig vara högst unik och SÅ annorlunda från sina föräldrar!

Även fröken Senja (Senja opetta sinulle ruotsia, kolla in Facebooksidan!) var på plats och berättade hur det kom sig att fenomenet fröken Senja blivit så känt. Det är bara att konstatera att deras projekt med en nollbudget åstadkommit mera än vad Kulturfonden och liknande stiftelser gjort för svenskan på hundra år...
Vi fick även lyssna på resultaten från fyra st. "safarin", där deltagarna gett sig ut för att prata med ungdomar om vad de förväntar sig av sin framtida arbetsplats och även hur arbetsgivarna i nejden förberett sig för denna generations- och åsiktsväxling. Mycket intressant och tänkvärt, men som vanligt är det ju de redan intresserade som går på seminarium av denna typ. Åtminstone borde ju resultaten och de tankar som kom fram återges allmänheten på andra sätt än i en liten tidningsartikel, kan jag tycka.

faksimil ur ÖT 15.2.2013.

Ny vecka

skickad 4 feb. 2013 03:17 av Socklot, Nykarleby

...nya planer. Denna vecka har jag redan två intervjuer liggande som bara väntar på att bli renskrivna och förvandlade till artiklar i Socklotinfo och info till hemsidan. Mycket intressanta möten med spännande och engagerande människor vars berättelser ni alla snart får ta del av; en av artiklarna ska handla om Susann Gleisner - inspirerad eldsjäl med många järn i elden och nybliven företagare - och kommer förmodligen att tryckas i februarinumret av Socklotinfo. Den andra berättelsen om Smeds hembygdsmuseum får ni läsa senare i vår, men en egen hemsida ska de få inom kort så titta in igen om några dagar så får ni se!

Senare i veckan väntar också en diskussionsträff om Socklotskylten, någon kreativ sida har jag då tyvärr inte så planeringen har inte kommit längre än att det nog ska stå "välkommen"...men det löser sig säkert det också.

Men först, iväg och besiktiga bilen - sista chansen innan den blir olaglig att köra med. Ibland är det allt tur man har flexibla arbetstider...

Det nya året...

skickad 15 jan. 2013 00:48 av Socklot, Nykarleby   [ uppdaterad 15 jan. 2013 02:11 ]

...inleddes med en ovanligt seg förkylning. Roligare kunde man ju ha det. Efter att fått lite medicin och varit sängliggande mer eller mindre hela veckan har jag äntligen börjat få min röst tillbaka, så nu blir det till att ringa alla telefonsamtal som står på listan.

I söndags återupplivades traditionen med Knutgröt, som Marthorna förr brukat koka, och gröten var underbart god förstås - som alltid när Marina Byggmästar har stått i köket! För en del av råvaran stod Socklots egna mjölkgårdar - Wik, Wiik och Frostdahl - som levererade all mjölk till grötkokningen. Jag tror nog alla som kom gick hem mätta och belåtna, men uppslutningen kunde ha varit större!

Säkert spelade det en roll att jag varit sjuk och inte orkat engagera mig i marknadsföringen av evenemanget så mycket som jag velat, men jag undrar ändå om det är så att folk inte vill ha risgrynsgröt? Är det så att man inte orkar engagera sig en söndag för att äta gröt, även om den är god? Eller är det faktiskt så illa ställt att folk inte bryr sig om sånt som händer i byn?
Det hoppas jag verkligen inte, och därför tror jag nog vi gör ett till försök med Knutgröt nästa år - det vore ju verkligen synd att gå miste om denna delikatess! Ska försöka hitta alternativa marknadsföringskanaler till nästa gång, det blir nog till att läsa på lite om Facebook och möjligheterna där i allafall...

Pensalaprojekt

skickad 17 dec. 2012 02:31 av Socklot, Nykarleby

I Pensala har byns föreningar med några eldsjälar i spetsen (såna måste det ju alltid finnas om något ska hända!) suttit och funderat på ett byautvecklingsprojekt som liknar det vi gjorde i Socklot år 2009 och som då resulterade i "Huset mitt i byn"-rapporten. Jag har känt till att de haft något på gång ett tag och funderat på ett eventuellt utbyte av idéer men det har stannat som en tanke. Tills jag till min glädje blev inbjuden till Pensala för att prata lite om Socklots projekt och vad/hur vi har gjort - tänkt som inspiration för Pensalaborna.

Det är ju alltid roligt att få prata om saker som ligger nära ens hjärta och förhoppningsvis också kunna inspirera och engagera någon annan! Så jag tillbringade en trevlig tisdagskväll i Pensala, blev dessutom bjuden på kaffe och fint Luciauppträdande. Hoppas Pensalaborna i detta nu sitter och funderar på vilka frågor de riktigt vill ställa byn - jag hoppas på ett högt deltagande bland invånarna och ser fram emot att få höra mera om hur det går!

Den som vill kan titta in på Pensalas hemsida och se vad som händer där; www.pensala.fi

Framtidens seniortjänster

skickad 4 dec. 2012 02:45 av Socklot, Nykarleby

Tisdagseftermiddagen 27.11 deltog jag i seminariet om framtidens seniortjänster, som samtidigt var ett avslutningsseminarium för Concordias VERA-projekt som avslutas i år.

Öppningsta
let av stadsdirektör Mikael Jakobsson var riktigt intressant - en tillbakablick på de ca tio år som gått sedan dessa frågor om kommunernas framtid och privatiseringen av tjänster började diskuteras, och tyvärr får vi konstatera att diskussionen inte kommit särskilt långt sedan dess... Fortfarande finns ett ideologiskt motstånd mot att ens försöka styra uppkomsten av olika privata marknader, med den tråkiga följden att etableringen av dessa och samarbetet mellan offentliga sektorn och privata/regionala aktörer fortfarande trampar i barnaskorna. Vi ska naturligtvis undvika att gå den väg Sverige gick, med stora multinationella bolag som tog över verksamheten med den följden att inga lokala/regionala aktörer fick plats. Vad man än tycker och anser om detta är det ett faktum att alla aktörer kommer att behövas för att klara av de framtida utmaningarna!

Servicesedlarna används nu allmänt, men i vår region saknas fortfarande ett formellt beslut att ta dessa i bruk. Med tanke på framtidens seniorer och hur effektiva sedlarna är för individens valfrihet borde detta diskuteras
betydligt mera än vad som görs just nu.

Nå, sen kunde tyvärr den talare som jag mest sett fram emot, Pia Vähäkangas - social och hälsovårdstjänster i framtiden - inte komma...sådär är det ju alltid. Resten av tiden pratade Pirjo Knif (t.f. chef för äldreomsorgen) och Sanna Hartman (branschchef Arbets- och näringsministeriet) och jag får nog ärligt säga att den diskussionen var inte så intressant - för mycket teori och för lite diskussion! Med tanke på att hela auditoriet i Campus Allegro var fullsatt till sista stol, så finns det ju uppenbart ett behov av att diskutera dessa frågor - det är bara synd att det aldrig riktigt blir av...

I pausen plockade jag på mig lite broschyrer om traktens utbud av tjänster för seniorer, alltid kan man ju få lite inspiration! Och efter kaffet uppträdde Alfred Backa, Österbottens äldsta 25-åring :)
På sitt sätt en intressant dag visst, men seminariet levde nog inte riktigt upp
till mina förväntningar (som vanligt då?) och några nya idéer kom knappast fram. Så det blir väl att fundera vidare på sitt eget håll.

Spikas kvarn - idéverkstad för förnybara energiformer

skickad 12 sep. 2012 01:14 av Socklot, Nykarleby

I fredags (7.9) deltog jag i ett mycket intressant seminarium i Kronoby, närmare bestämt på platsen för Spikas kvarn. Kvarnen är uppförd i början av 1900-talet men fick förfalla under den senare halvan av seklet, och jag tror inte många noterat den oansenliga lilla byggnaden nära ån. Detta ändrades när Kronoby folkhögsskola tog över och genom ett massivt investeringsprojekt renoverat den gamla kvarnen, för att göra den till en idé- och testverkstad för hållbar energi, något som folkhögskolan intresserat sig för en längre tid.
Vi fick en fascinerande guidning och inblick i arbetet av kvarnens eldsjäl Bengt, som själv gjort det mesta arbetet. Under resten av dagen följde intressanta diskussioner om möjligheterna för föreningar och byar att själva engagera sig i projekt för förnybara energiformer och alla de möjligheter, styrkor, problem och svagheter som hör därtill. Mera utförlig information om detta i nästa nummer av Socklotinfo!

För den som är intresserad finns här ett bildspel med foton från de olika byggfaserna vid kvarnen, från starten 2008 till idag.

Spikas KvarnHöstplaner

skickad 24 aug. 2012 02:41 av Socklot, Nykarleby

Så, nu har min lilla dotter börjat hos dagmamma och plötsligt har jag massor med tid att få saker och ting gjorda! Sitter nu just och planerar inför hösten och vad jag hoppas ska hända då - idéer som kanske är på kommande är Socklotloppet, midvinterfest, föreläsningar och satsningar på företagande i Socklot, bl.a genom en bokningsportal för tjänster och service till Socklots hemsida.
Även planeringen av multifunktionscentrumet mitt i byn ska ta nya steg, nya funderingar över markområden, behov av dagis, fler bostäder till byn och i idealfallet - det nya Socklot Ab som takorganisation för förändringarna! Spännande :)

Annars kommer Socklot byaråd att hålla sitt årsmöte snart, nya intresserade medlemmar är med all säkerhet välkomna! Håll ögonen öppna för kallelse till årsmöte om du vill vara med och påverka.

Juthbacka Kulturcentrum

skickad 2 juli 2012 06:48 av Socklot, Nykarleby

För någon vecka sen hade jag turen att få prata lite projekt och projektidéer med en riktig idéspruta, nämligen Linda Blomqvist på Juthbacka kulturcentrum (http://www.juthbacka.fi). Det är minst sagt imponerande vad de hunnit bygga upp under några få år! Från en blygsam start år 2006 med endast Linda själv som projektanställd till dagens stora nätverk med människor i kulturbranschen - med företagen:

* Designbyrån Kreator, vars affärsidé är att från ett och samma ställe erbjuda kunderna all den kreativa kompetens (i form av enskilda kreatörer) som behövs för ett nytt projekt
* Nätgallerian Hops-Shop! som samlat småföretagare och gjort det möjligt för kunderna att handla från flera shoppar med en enda beställning och en faktura

och projekten Produforum Österbotten och Selling - regional tillväxt genom kultur. Läs gärna mera på Juthbackas hemsida.Ovanstående är ju nära relaterat till det som vi hoppas på för Socklots del - en övergripande struktur (ett bolag?) som samlar småföretagare i ett samarbete som blir till nytta för både företagare och kunder!

Detta ska vi på allvar ta tag i till hösten och då gäller det att lyckas inspirera till nya tankegångar - Linda har redan lovat att hon kommer ut och föreläser för oss Socklotbor, det ser vi mycket fram emot! :-)

1-10 of 20